top of page
  • Writer's picturePaulina Nalivaikaitė

Sugrįžimas į biurus: racionalus žingsnis ar Prokrusto lova?

Atnaujinta: 2023-08-24

Pastaruoju metu dažnai tenka išgirsti, kad įmonės ima riboti darbą iš namų ar net panaikina tokią galimybę. 🏡❌

Tarp naujausių pavyzdžių yra „Zoom“ – įmonė, per pandemiją tapusi nuotolinio darbo simboliu. Ir nors anksčiau „Zoom“ tvirtino, kad nuotolinį darbą taikys neribotą laiką ir kad nori „samdyti geriausius talentus, nepaisant vietos“, bendrovė savo požiūrį pakeitė [1].


Didžiosios tech korporacijos, tokios kaip „Amazon“ ir „Facebook“, taip pat skatina savo darbuotojus daugiau nei 50 % darbo laiko praleisti biuruose. Ir turbūt visi esame girdėję apie Elono Musko netoleranciją nuotoliniam darbui jo valdomose įmonėse.


Dabar jau turime ir mokslinių įrodymų, patvirtinančių kai kurių skepticizmą dėl nuotolinio darbo. 🤓📝


Remiantis MIT ir UCLA mokslininkų atliktu tyrimu, nuotolinis darbas sumažina produktyvumą iki 18 % [2]. Patys darbuotojai tarp esminių darbo iš biuro privalumų įvardina socializaciją su kolegomis ir geresnę tarpusavio komunikaciją.


Tačiau dar yra ir individualios gerovės klausimas. ⚖️🧘


Nuotolinio darbo šalininkai atkreipia dėmesį į sutaupytą laiką ir išlaidas vietoje keliavimo į ir iš darbo, daugiau autonomijos ir didesnį darbo ir asmeninio gyvenimo balansą. Dirbančius biure intravertus gali varginti nuolatinis bendravimas, o jautresniems žmonėms dėl nuolatinio foninio triukšmo gali imti skaudėti galvą, padidėti kraujospūdis, atsirasti nuovargis ar kilti kitų sveikatos problemų [3].


Atrodo, kad nėra vienos visiems tinkančios tiesos – tad įmonės galėtų šiuo klausimu būti lankstesnės, o ne griežtai versti darbuotojus sugrįžti į biurus.

 

[1] Sherman, N. (2023, August 7). Zoom orders workers back to the office. BBC News. https://www.bbc.com/news/business-66432173


[2] Varanasi, L. (2023, August 8). Return-to-office mandates just got another vote in their favor: A new study says WFH results in 18% less productivity. Business Insider. https://www.businessinsider.com/wfh-work-from-home-decreases-productivity-18-percent-study-rto-2023-8


[3] Better Health Channel (2023). Workplace safety - noise pollution. Victoria State Government. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/workplace-safety-noise-pollution

bottom of page