top of page
  • Writer's picturePaulina Nalivaikaitė

Skirtingos įmonių kultūros: našumas vs. darbuotojų gerovė

Kultūros, orientuotos į darbo efektyvumą


Sakoma, kad neįmanoma tapti labai sėkmingu neįdėjus sunkaus darbo. Atrodo, kad kai kurios technologijų įmonės, tarp jų  „Amazon“ [1] ir „Tesla“ [2], gyvena šia dvasia .


Nuo dehidratacijos alpstantys žmonės, miegas ant grindų po 12 valandų trukmės pamainų, darbas nepaisant pavojingų medžiagų nuotėkio – taip buvę darbuotojai atsiliepia apie darbą įmonėje vienoje ambicingiausių pasaulio kompanijų „Tesla“.


Be to, kontraversiškai pagarsėjęs įmonės vadovas Elonas Muskas yra žinomas už ūmius atleidinėjimus, todėl natūralu, kad nemaža dalis darbuotojų vengia konfrontuoti su Musku. Nepaisant to, „Tesla“ yra puikius produktus kuriančios sėkmingos įmonės pavyzdys.


Į gerovę orientuotos kultūros


Tuo metu kompanijoje „Slack“, norstikimasi didelio darbo efektyvumo  ir atsidavimo, tačiau tik įprastomis darbo valandomis. Dirbti viršvalandžius ten nėra įprasta, be to, darbuotojai negali naudotis „Slack“ programėle po 18 val. ar savaitgaliais [3].


Kitas į darbuotojų gerovę orientuotos įmonės pavyzdys yra įmonė „Atlassian“. Keli pavyzdžiai iš jų pasitikėjimu ir įsitraukimu grįstos kultūros: reguliarus tarpusavio grįžtamasis ryšys, apmokamos atostogos naujiems darbuotojams prieš pradedant dirbti ir galimybė iki 20 % darbo laiko skirti mokymuisi ir eksperimentavimui.


Na, ir ką?


Kaip ir visur pasaulis nėra „juodas“ arba „baltas– todėl mūsų pareiga yra pažinti save ir išmintingai pasirinkti: kas mums priimtina, o kas ne.


Galbūt kam nors yra visiškai OK laikinai dirbti tas 12 valandų pamainas ir miegoti ant grindų, nes reikia trumpuoju laikotarpiu pasiaukoti vardan turtingesnės ir tvaresnės ateities.


Galiausiai, renkamės mes patys.

 

[1] Sainato, M. (2023, March 2). “They’re more concerned about profit”: OSHA, DOJ take on Amazon’s grueling working conditions. The Guardian. https://www.theguardian.com/technology/2023/mar/02/amazon-safety-citations-osha-department-of-justice


[2] Kay, G. (2023, August 17). Listen to ex-tesla workers describe Elon Musk’s “production hell” in their own words, from working through a raw sewage leak to sleeping on the factory floor. Business Insider. https://www.businessinsider.com/tesla-podcast-workers-model-3-production-hell-sewage-sleeping-floor-2023-8


[3] Razzetti, G. (2023, January 19). 12 examples of companies with powerful cultures. Fearless Culture. https://www.fearlessculture.design/blog-posts/11-examples-of-companies-with-powerful-cultures

bottom of page