top of page
  • Writer's picturePaulina Nalivaikaitė

Kaip atsispirti pagundai árti?

Atnaujinta: 2023-09-21

Ginni Rometty, technologijų įmonės „IBM“ prezidentė ir generalinė vadovė (2012–2020), viename interviu yra pasakiusi [1]:


… you know, you're the only one that can determine your own work-life balance. Companies are innate things. I mean, they will take everything they can from you. And it's not a bad thing. They just will as well bosses. I mean, you give it, we'll take it.


Kai išgirdau šiuos žodžius, net sušukau: „Pagaliau kažkas tai pasakė viešai ir garsiai!“ Visada lenkiau ir lenksiu galvą prieš vadovus, kurie, užuot dangstęsi skambiais lozungais ar sistemos ydomis, geba prisiimti atsakomybę už savo tikruosius motyvus.👐


Žinoma, visada yra lengviau pripažinti savo klaidas karjeros pabaigoje ar išėjus į pensiją. Vis dėlto tai yra svarbus ir, mano akimis, motyvuojantis pareiškimas.


Ypač atsižvelgiant į tai, kad darbo balanso stoka ir perdegimas yra viena pagrindinių priežasčių, atsakingų už žemesnį pasitenkinimą darbu ir personalo kaitą IT sektoriuje. [2]


Remiantis Salazar ir Diego-Medrano duomenimis, perdegimas yra teigiamai susijęs su [2]:

  • didesniu noru išeiti iš darbo

  • žemesniu pasitenkinimu darbu

  • sumažėjusiu darbo efektyvumu

  • prastesniais santykiais su kolegomis

  • didesne pravaikštų rizika

Kaip galime įprasminti šiuos tyrimo rezultatus?


Sidabrinės kulkos dar niekas neišrado, bet ko tikrai galime imtis kiekvienas individualiai, tai patys išmokti pasakyti „ne“ ir atsispirti pagundai árti, net jei nuo to priklauso mūsų įsivaizduojamas socialinis kapitalas ar savivertės pojūtis.


Kokia nuostabi atrodytų jūsų įmonės vizija ar misija, tai yra viso labo dar viena, kaip sako vienas mano klientas, „kontora“, kurios vadovai nori uždirbti pinigų savo investuotojams ir (idealiu atveju) atrėžti šiokią dalį jums už lojalumą ir nuopelnus.


Kaip teigė Ginni Rometty, darbdavys pasiims viską, ką jam pasiūlysite. Tad atiduokite tiek, kiek jums sąmoningai ir vertybiškai priimtina.


P. S. Nuotraukoje matote mano draugą, vaizduojantį nudegusį žmogų. Padarant šį kadrą niekas nebuvo sužeistas.


[1] Fridman, L. (2023, March 2). Ginni Rometty: IBM CEO on Leadership, Power, and Adversity | Lex Fridman Podcast #362 [Video]. https://youtu.be/XiCxj-bXu5M?si=blhYfJpp2PwVY22h


[2] Salazar, L. R., & Diego-Medrano, E. (2021). An Investigation of the Work-Life Conflict Predictors of IT Employees' Job Satisfaction and Well-Being. Global Business & Management Research, 13(1).

bottom of page