top of page
  • Writer's picturePaulina Nalivaikaitė

Pakliuvote į algoritmų pinkles? 5 išeitys

Atnaujinta: 2023-10-19

Kaip rodo „MIT Sloan Management Review“ publikuotas tyrimas, rekomendacijų sistemų (angl. recommender systems) algoritmai ne tik atspindi vartotojų pageidavimus, bet ir juos formuoja [1].


Kitas tyrimas atkreipia dėmesį į rekomendacijų sistemų šališkumus. Pavyzdžiui, algoritmai yra linkę rekomenduoti pernelyg homogenišką arba pernelyg naują turinį [2].


Tokių turinio platformų kaip TikTok arba YouTube algoritmai efektyviai didina vartotojų įsitraukimą ir reklamos matomumą, kas gali turėti neigiamos įtakos jūsų gerovei ir psichikos sveikatai.


Žemiau dalinamės 5 rekomendacijomis, kaip išmintingai naudotis rekomendacijų sistemomis ir susigrąžinti kontrolę į savo rankas.



Facebook/Instagram

Jaučiate, kad pernelyg daug laiko sudeginate, įsitraukdami į beprasmę polemiką ar domėdamiesi svetimų žmonių gyvenimais?


Kompromisas: sekite tik artimiausius žmones (sumažins lyginimosi nerimą) ir „actionable“ turinį, kuris skatina neužsibūti platformoje. Visa kita – „unfollow“.


Pavyzdžiui, sekdami mėgstamiausias grupes bei atlikėjus, gausite naujausią informaciją apie jų kūrybą bei koncertus, kas padidins atradimo džiaugsmą ir sutaupys brangaus laiko.


Facebook atveju nepamirškite spustelėti „Feeds“, kas leis matyti tik sekamą turinį be rekomenduojamo turinio ar reklamų.


Netflix


Pavargote nuo nuspėjamo ir šabloninio Netflix turinio?


Kompromisas: naudokitės tokiais įrankiais „IMDB Charts“ arba „A Good Movie To Watch“ („A Random Suggestion“ funkcija), kurie leis atrasti originalesnių ir įdomesnių filmų bei serialų.


Ypač rekomenduoju „A Good Movie To Watch“. Portalas pateikia ne tik reitingus ir išsamius aprašymus, bet ir platformas, kuriose galite pasižiūrėti suintrigavusį serialą ar filmą.


Spotify


Nebelabai mėgaujatės klausoma muzika arba sunku atrasti kažką naujo?


Kompromisas: „Last.fm“ („Play your recommendations“) funkcija. Asmeninė patirtis rodo, kad portale naudojama rekomendacijų sistema siūlo platesnį naujos, bet potencialiai patiksiančios muzikos.


YouTube


Pabodo virti „savose sultyse“ ir žiūrėti vienodo tipo turinį? Sunku atrasti kažką naujo, o paieškos rezultatai nuvilia?


Kompromisas: prenumeruoti ribotą kiekį kūrėjų, kurių turinys jums priimtinas, ir ištrinti žiūrėjimo istoriją – tai leis bent kiek sumažinti algoritmų poveikį jūsų srautui.


Žiūrėjimo istoriją rasite čia.


TikTok


Nejuokaukit. :)


TikTok and its parent company, ByteDance, may put sensitive user data, like location information, into the hands of the Chinese government. They have pointed to laws that allow the Chinese government to secretly demand data from Chinese companies and citizens for intelligence-gathering operations. [3]


Kompromisas: jokio kompromiso – tuoj pat ištrinkite TikTok, jeigu branginate savo laiką ir asmeninius duomenis.

 

[1] Adomavičius, G., Bockstedt, J., Curley, S. P., Zhang, J., & Ransbotham, S. (2018). The Hidden Side Effects of Recommendation Systems. MIT Sloan Management Review


[2] Bhadani, S. (2021). Biases in Recommendation System. Fifteenth ACM Conference on Recommender Systems, 855–859. https://doi.org/10.1145/3460231.3473897


[3] Maheshwari, S., & Holpuch, A. (2023, October 10). Why countries are trying to ban TikTok. The New York Times. https://www.nytimes.com/article/tiktok-ban.html

bottom of page