top of page
  • Writer's picturePovilas Godliauskas

Nulaužk sistemą arba kaip tapti savo paties vadovu?

Nesąžiningoje kultūroje ar sistemoje jums nereikia būti įgalintiems, kad jaustumėtės įgalinti. Ko jums reikia, tai gebėti sistemai sukurti tokią vertę, kuria pastaroji būtų priversta pirkti, nepriklausomai nuo jūsų lyties, rasės, amžiaus ar bet kurios kitos jūsų tapatybės dalies.

Savo žmogiškųjų išteklių karjeros pradžioje tekdavo atsidurti įvairiose situacijose, kai jaučiausi per mažai įgalintas savo kontroliuojančių ar toksiškų vadovų. Jie (užimtys galios pozicijas) įsivaizdavo, kad jų pasitikėjimą turiu užsitarnauti aklu lojalumu ir viršvalandžiais, o ne partneryste ir protingu darbu.


Kaip su tuo dorojausi? Iš pradžių bandžiau žaisti pagal taisykles (ką ir daro dauguma žmonių). Pradžioje veikė, kol galiausiai perdegiau ir pasidariau nelaimingas. Vėliau, įgijęs daugiau išminties, pradėjau kvestionuoti vadovų status quo ir toksišką elgesį. Tai irgi  neveikė, nes pasidariau „nekomandišku žaidėju“ (tokiais žodžiais menkinamas jūsų savarankiškumas).


Galų gale nusprendžiau pasielgti kitaip negu man būdinga: išėjau iš korporatyvinio pasaulio ir pradėjau savo IT atrankų verslą. Pirmaisiais metais buvo sunku (prireikė šiek tiek laiko, kol susikūriau savo klientų bazę), bet galiausiai viskas išėjo į gera: dėka kokybiško darbo buvau rekomenduojamas naujiems klientams, neprireikė jokiosrinkodaros. Koks buvo jausmas? Įgalinantis! Nes man nereikėjo niekam bučiuoti kojų, kad gaučiau gerą atlyginimą ir daryčiau tai, kam jaučiau aistrą.


Taigi, jei norite patirti sėkmę nesąžiningoje sistemoje, jūs galite:

▶️ žaisti pagal taisykles (tradicinis kelias, labai sunkus, reikalaujantis daug aukų),

▶️ bandyti pakeisti sistemoje esančius žmones (svarbu socialiniams pokyčiams, bet sukelia daug pasipriešinimo),

▶️ palaukti, kol koks nors „Billas Gates‘as“ nuties jums kelią (duos žuvį, o ne meškerę), arba

▶️ nulaužti sistemą, atrandant arba susikuriant trumpkelį  (savarankiškiausias, bet labiausiai apdovanojantis kelias)


Mano atveju trumpkelis buvo intuicija, o vėliau ir įgytas supratimas, kad daugelis mažų ir vidutinių įmonių darbą su laisvai samdomais darbuotojais vertina labiau nei su didelėmis agentūromis. Taigi, galėjau įmonėms pasiūlyti tai, ko šioms iš tikrųjų reikėjo (net jei ir tiesiogiai neprašė), t. y., greitį, kokybę ir, svarbiausia, vertingas konsultacijas.


Gerai susimąsčius laisvai rinkai nerūpi mūsų lytis, amžius ar bet kokia kita tapatybės forma, jei tik sugebame sukurti vertę. Deja, dirbti viduje tampa daug sunkiau, nes pirmiausia tenka konkuruoti su kitais darbuotojais, kol galiausiai leidžiama organizacijos vardu konkuruoti su kitais rinkos žaidėjais.


Tad jei save irgi laikote vienišu vilku, vienas iš dalykų, kurį galėtumėte padaryti dėl savo karjeros (ypač čia, Lietuvoje), yra ne siekti karjeros (!), o kurti verslą ir tai daryti savaip, užuot laukękol kas nors pasiūlys vertingą poziciją, nes esate X (įterpti savo tapatybę) arba padarėte Y (įterpti savo padarytą auką).


Kol teisinė sistema ir rinka yra daugiau mažiau sąžiningos ir skaidrios, vienintelė kova, kurią turite laimėti, yra ne su „piktaisiais kapitalistais“, o su savimi. Jei nenorite būti sistemos vergu, teks psichologiškai padirbėti su savimi.

bottom of page