top of page
  • Writer's picturePovilas Godliauskas

Kaip atpažinti kandidatų atkaklumą?

Kas yra atkaklumas (angl. grit)? Šią sąvoką apibrėžiu kaip „aistringą ištvermę nepaisant nesėkmių“.

Tyrimai rodo, kad atkaklumas yra susijęs ne tik su sėkminga karjera, bet ir aukštu sąmoningumu (asmenybės bruožu, angl. conscientiousness) ir aukštu bendrojo intelekto koeficientu [1].


Priešingai nei sąmoningumas ir IQ, kurie yra „užprogramuoti“ mūsų genų ir ugdomi tinkamai auklėjant / mokantis, atkaklumas yra vienas iš nedaugelio gebėjimų, kurių galima iš tikrųjų išmokyti ar išmokti net vėlesniais gyvenimo etapais [2].


Taigi, jei esate samdantis vadovas ir norite įvertinti kandidatų atkaklumą, kiekviename atrankos etape galite daryti štai ką:


  1. Darbdavio įvaizdžio kūrimas. Pasidalinkite savo darbuotojų sėkmės istorijomis, kurios, jūsų nuomone, atspindi atkaklumo savybę. Įsitikinkite, kad atkaklūs kandidatai gali susitapatinti su atkakliais kolegomis. Geras pavyzdys visada pritrauks gerus žmones.

  2. Išankstinė atranka. CV arba „LinkedIn“ profilyje ieškokite užuominų apie projektus, kurie iš kandidatų pareikalavo daug laiko ir pastangų ir turėjo didelę nesėkmės riziką.  Jeigu kandidatas didžiuojasi įgyvendintu projektu, nepriklausomai nuo šio sėkmės ar baigties, gali būti, kad kandidatui nestinga atkaklumo.

  3. Interviu. Klausydamiesi pašnekovo istorijos, ieškokite atkaklumo ir aistros užuominų. Atkakliais laikomi žmonės lengvai nepasiduoda, išlieka susikaupę, geba atidėti malonumą, pvz., produkto „paleidimą“, aukštą apyvartą ir pan.. Taip pat galite paprašyti pateikti konkrečių pavyzdžių.

  4. Psichologinis testavimas. Jei turite galimybes, visada galite įvertinti žmones, naudodami asmenybės testus. Paspaudę šią nuorodą, galite rasti tinkamo testo pavyzdį. tinkamo ir patikimo testo pavyzdys: . Tačiau nepasitikėkite tik testo rezultatais, matykite platesnį vaizdą.


O čia pateikiu požymius, kurie gali reikšti atkaklumo trūkumą:


  • Tendencija keisti darbus ar projektus be svarbios priežasties (tačiau nedarykite skubotų išvadų, prieš tai neišgirdę kandidato istorijos)

  • Tendencija mesti universitetą ar kolegiją, ypač paskutiniais studijų metais (tačiau įsitikinkite, kad žmogus nepasirinko įdomaus darbo vietoje nuobodžių studijų)

  • Sunkumai susitelkiant į užduotis, ypač, kurios daugeliui yra įdomios ir įtraukiančios, ypač jei ši turėtų būti įdomi ir įtraukianti (tai labiau pastebima per praktinius techninius interviu)

  • Aistros ar azarto stoka kalbant apie savo darbą, interesų ar kompetencijos sritį (atkaklūs žmonės paprastai yra geek‘ai ir tai iškart pasimato interviu metu).


Kiek atkaklūs esate jūs? Kviečiu pareflektuoti!

 

[1] Duckworth, A. L., Peterson, C., Matthews, M. D., & Kelly, D. R. (2007). Grit: Perseverance and passion for long-term goals. Journal of Personality and Social Psychology, 92(6), 1087–1101. https://doi.org/10.1037/0022-3514.92.6.1087


[2] Hwang, M. H., & Nam, J. K. (2021). Enhancing Grit: Possibility and Intervention Strategies. Multidisciplinary Perspectives on Grit, 77–93. https://doi.org/10.1007/978-3-030-57389-8_5


bottom of page