top of page
  • Writer's picturePovilas Godliauskas

Informacijos perteklius – žala produktyvumui ir sveikatai

Vieni sako, kad mažiau informacijos – daugiau. Arba: smegenys – visgi ne konteineris.

Tad kaip save apsaugoti nuo informacijos pertekliaus? Kaip priimti vertingą info, o atmesti nereikalingą?


5 galimi žingsniai [1]:


1. Atidžiai ir kritiškai sekite, kiek, ko ir kada vartojate tiek darbo metu, tiek laisvalaikiu. Ką skaitote? Ką žiūrite? Ko klausotės? Kokiu metu ir kaip dažnai?


2. Jeigu jaučiate, kad suvartojate daugiau (pvz., soc. tinklų) nei norėtumėte, sąmoningai eliminuokite iki 25-50 proc. kanalų, kuriais ateina perteklinė informacija.


3. Jeigu jaučiate, kad nepakankamai įsisavinate naudingos info (pvz., darbui svarbios literatūros), pakeiskite nenaudingą info naudinga (pvz., vietoj 10 min. FB perskaitykite straipsnį).


4. Jei norite gilesnio įsitraukimo, stenkitės ne'multitask'inti, pvz., jeigu skaitote metodinę literatūrą, stenkitės tą pusvalandį tai ir daryti ir neapsikrauti kita info.


5. Imdamiesi naršyti po FB srautą ar žiūrėti kokį nors video, kiekvieną kartą savęs paklauskite, ar tai yra tai, ką iš tiesų vertinate ir kam norite skirti savo brangų dėmesį ir laiką.


O kaip galvojate jūs? Kaip saugote save nuo perteklinės informacijos?

 

Bailey, C., & C. (2018, November 21). 10 ways to do an information detox. A Life of Productivity. https://alifeofproductivity.com/10-ways-to-do-an-information-detox/

bottom of page