top of page
  • Writer's picturePovilas Godliauskas

Koučingas – raktas į efektyvius metinius pokalbius

Atnaujinta: 2021-08-30

Nors vis daugėja atvejų, kai apskritai atsisakoma metinių pokalbių, neslėpkime, kad tai vis dar yra labai populiaru daugelyje didesnių verslo organizacijų.


Taigi, ką vadovai gali padaryti, kad darbuotojams numalšintų metinio vertinimo sukeliamus skausmus?

Vienas iš įrankių – vienų mylimas, o kitų apeinamas koučingas, kurį buvęs kolega Tomas Misiukonis apibrėžia kaip būdą skatinti pašnekovo mąstymą jam / jai rūpimu klausimu.


Pasirodo, jeigu vadovai, bendraudami su savo pavaldiniais, nuoširdžiai klausosi ir užduoda mąstymą skatinančius klausimus, šie atviriau žiūri į metinį vertinimą.


Kitaip tariant, darbuotojai yra mažiau linkę kalti savo vadovus ant kryžiaus už tai, kad šie verčia juos mąstyti apie praeitį (dažnai nebeaktualią) ir ateitį (dažnai neprognozuojamą).


Kokie įrodymai?


2015 m. atlikta studija rodo, kad jeigu vadovai, bendraudami su pavaldiniais, taiko koučingą, iš pavaldinių [1]:

  • 73 % labiau pasitiki metiniu veiklos vertinimu

  • 70 % teigia gavę vertingų įžvalgų, kaip pagerinti savo veiklą

  • 50 % jaučiasi labiau įsitraukę į darbą

  • 50 % apskritai pozityviau vertina veiklos vertinimo procesą

Tyrimo rezultatai tikrai jaudinantys. O kokia realybė?


Realybė, kad daugelyje organizacijų koučingas tiesiog neveikia ir greičiausiai niekada neveiks.


Pagrindinės priežastys:

  • Vienpusė komunikacija (tik "top-bottom")

  • Koučingo įgūdžių ir motyvacijos juos taikyti stoka

Žinoma, organizacijų kultūros keitimas yra sudėtingas procesas, reikalaujantis aukščiausio lygio vadovų įsitraukimo ir palaikymo bei pačių darbuotojų pasitikėjimo įrankiu.


Neretai tai yra sunkiai pakeičiama. Tačiau ką galime padaryti, tai patiems užsiimti saviugda ir išmėginti koučingą savo rankomis. Vadinasi, pradėti nuo savęs.


Net jeigu pasimokę koučingo ir nieko reikšmingai nepakeisite savo organizacijoje, ką tikrai pagerinsite, tai savo santykius su pavaldiniais. Ir jie už tai jums atsidėkos, believe me.

 

[1] Jacobs, K. (2015, May 14). Coaching and feedback still rare in performance management. HR Magazine. http://www.hrmagazine.co.uk/content/news/coaching-and-feedback-still-rare-in-performance-management

bottom of page