top of page
  • Writer's picturePovilas Godliauskas

Racionalus nerimavimas – tai, kas padės neišprotėti 🧠

Kaip ir daugelis nuo pirmųjų dienų sergu už 🇺🇦 bei jos žmonių gerovę. Tiek širdimi, tiek finansiškai. Nepaisant to, kurį laiką vengiau ką nors rašyti šia tema.


Atrodė, kad „melžti“ temą, kuria nesijaučiu kvalifikuotas kalbėti, nėra labai etiška. Nesvarbu, kad tam nėra jokių kliūčių. Įsijungi paskyrą, perpostini įkvepiančią nuotrauką ir jauti, kad prisidėjai.


Vis dėlto bekalbėdamas su klientais pajutau, kad psichologinis klimatas šalyje darosi nevaldomas, todėl jaučiu pareigą pasidalinti keliais nerimo įveikos patarimais. Taigi, važiuojam!

Nėra mąstymo klaida sakyti, kad šiandien nerimaujame kone visi. Jau esu rašęs, kad savyje turime vidinį nerimo žvėrį, kurio funkcija, – perspėti, kai gresia pavojus. Tai natūrali organizmo dalis.


Tiesa, šiandien pavojaus sąvoka yra įgavusi kitokį svorį. Jeigu seniau atrodė, kad meška vaikščioja vis labo šalies pasieniu, dabar atrodo, kad ji jau beldžiasi į mūsų namų duris.


Negana to, klausantis dalies žmonių išgyvenimų susidaro įspūdis, kad meška jau viduje, keliasi ir eina miegoti su mumis, nepriklausomai nuo to, ką sako faktai.


Taigi, kaip nuvyti mešką vardan savo ir aplinkinių psichologinės gerovės? Dalinuosi keliais žingsniais:


1️⃣ Sumažinkite naujienų skaitymą iki poros kartų per dieną, pvz., prieš ir po darbų. Pasinaudokite programėlėmis, kurios tam tikru metu ribotų prieigą prie pasirinktų svetainių.


2️⃣ Atminkite, jog karo įkarštyje visus šaltinius reikėtų vertinti su „žiubsniu druskos“. Nors priemonės ir etikos standartai skiriasi, informaciniame kare dalyvauja visos pusės.


3️⃣ Išsakykite savo nerimą: išrašykite savo jausmus, kalbėkite su artimaisiais, bendraukite su specialistais. Sąlyga: susitelkite į savo jausmus ir pojūčius bei venkite spekuliavimo apie tai, ko nesuprantate ir nežinote.


4️⃣ Atakuokite nerimą iš visų pusių, pasiruošdami po planą skirtingiems scenarijams, pvz., pasipriešinimo („fight“), emigracijos („flight“) ir iškentėjimo („freeze“). Aptarkite planus su artimaisiais bei ženkite pirmuosius žingsnius jau dabar, kas padės nusiraminti.


5️⃣ Ką bedarytumėte, nepamirškite pasirūpinti baziniais poreikiais: nesustokite maitintis ir judėti, koncentruokitės į darbus, skirkite laiko poilsiui ir, svarbiausia, – kvėpuokite, kol galite kvėpuoti.


Stiprybės. 🇱🇹 🇺🇦

bottom of page