top of page
  • Writer's picturePovilas Godliauskas

Koučingas nėra tai, ką jūs manote: pasakysiu, kodėl

Platformos „Qoorio“ vadovas ir „Vinted“ įkūrėjas Justas Janauskas man uždavė tokį klausimą:


Povilai, koučingas Lietuvoje vis dar turi prastą reputaciją ir dažnai siejamas su sėkmės mokytojais bei šarlatanais. Ar galėtum savais žodžiais paaiškinti, kas yra koučingas, ir, atsižvelgiant į Tavo specializaciją IT srityje, paaiškinti, kaip koučingas gali padėti profesionalui pereiti iš programuotojo į inžinerijos vadovo pareigas?


Kad deramai atsakyčiau į Justo klausimą, panagrinėjau šias temas:

  • Kaip matau koučingo reputaciją?

  • Kaip apibrėžiu koučingą?

  • Kaip taikau koučingą?

  • Kodėl žmonės siekia koučingo paslaugų?

  • Kuo vadovui gali būti naudingas koučingas?

Koučingo reputacija


Iš tiesų, Lietuvoje koučingas turi labai spalvingą reputaciją – nuo neigiamos žmonių akyse iki neutralios ar teigiamos tarp vadovų, ypač vidutinio ar aukščiausio lygio.


Tačiau anglakalbėse šalyse koučingo reputacija yra daug pozityvesnė dėl gilesnių šios profesijos šaknų.


Koučingo apibrėžimas


Koučingas yra:

  • NE sėkmės konsultacijos, nors kai kurie turtus ir prabangą žadantys žmonės gali vadintis „sėkmės mokytojais“

  • NE įgūdžių lavinimas, nors koučingas taip pat remiasi eksperimentavimu ir reflektyviu mąstymu

  • NE mentorystė, nors koučingo specialistas dažnai turi profesinės patirties kliento specializacijos srityje (pvz., buvęs vadovas, vedantis koučingo sesijas kitiems vadovams)

  • NE terapija, nors koučingas plačiai remiasi psichologijos teorijomis ir terapiniais metodais (pvz., klausymasis, atspindėjimas, grįžtamasis ryšys, eksperimentavimas – dalis tokių metodų)

Koučingas yra savireguliuojanti profesija, “sokratiškas“ mokymasis, pagrįstas įsitvirtinusiomis psichologijos teorijomis ir terapiniais metodais. Pagrindinis koučingo teorijos ir praktikos mokslas yra koučingo psichologija ir pozityvioji psichologija.


Koučingo tikslas – padėti psichologiškai ir emociškai funkcionuojantiems žmonėms (asmenims ar grupėms) siekti trumpalaikių ar ilgalaikių tikslų savo interesų srityse. Tai gali būti darbas, karjera, gyvenimas, sveikata ir kt.


Koučingo taikymas


Koučingo specialistai savo klientams padeda, užduodami mąstymą skatinančius klausimus, kvestionuodami jų mąstymo modelius ir teikdami grįžtamąjį ryšį.


Priešingai nei tėvų, mokytojų, draugų, gyvenimo ar verslo partnerių, mūsų pagalba yra profesionalesnė ir etiškesnė. Tai reiškia, kad pirmenybę teikiame moksliškai pagrįstoms technikoms ir intervencijoms.


Be to, mūsų dėmesio centre yra ne mūsų, o kliento darbotvarkė.


Koučingo tikslai


Žmonės naudojasi koučingo paslaugomis dėl tų pačių priežasčių, kurios motyvuoja skaityti knygas, klausyti tinklalaidžių, lankyti seminarus ar stoti į universitetą.


Kitaip tariant, jie nori tapti geresni nei buvo vakar: žinių, efektyvumo, produktyvumo, sąmoningumo, emocinio intelekto ir gerovės prasme.


Lyderystės pavyzdys


Kalbant apie Justo pateiktą pavyzdį, natūralu, kad neseniai vadovu tapęs programuotojas turės per labai trumpą laiką nemažai išmokti apie save ir savo rolę.


Kadangi kone kiekvienas strateginis sprendimas yra svarbus, kaina už klaidas tampa daug didesnė nei anksčiau.


Tokiu atveju koučingo sesijos gali padėti sėkmingiau įsivažiuoti į naują kelią. Saugi ir palaikanti erdvė leidžia susidėlioti savo mintis ir jausmus apie svarbius klausimus ir sprendimus.


Be to, įgytų atsparumo spaudimui ir nesėkmėms, kurios vienokiu ar kitokiu mastu naujiems vadovams yra neišvengiamos.


Žinoma, kad koučingo partnerystė veiktų, klientas turi jausti vidinę motyvaciją siekti sėkmės ir gauti reikiamą organizacinę paramą.


Istorijos moralas


Dėl nevieningos koučingo reputacijos daugelis mano, kad koučingas yra apgaulė ir pinigų švaistymas (ilgą laiką taip buvo galvojama apie psichoterapiją ir psichologinį konsultavimą).


Taigi, visiškai natūralu ir pagrįsta abejoti koučingu ir jo veiksmingumu, ypač jei gyvenate šalyje, kurioje ši profesija dar gana nauja ir neįsitvirtinusi.


Aišku, labai tikėtina, kad susidursite su šarlatanais. Vis dėlto dauguma koučingo specialistų aktyviai kelia savo kvalifikaciją, siekdami tokių profesinių organizacijų kaip „ICF“ ir „EMCC“ kredencialų ir kelia savo paslaugų kokybę, mokydamiesi koučingo psichologijos ar psichoterapijos.

bottom of page