top of page
Writer's picturePovilas Godliauskas

Kaip apsisaugoti nuo žalingo streso poveikio?

Atnaujinta: 2021-08-30

Streso valdymo esmė – tai ne kvėpavimo ar nusiraminimo technikų taikymas, kai patiriate nerimą.


Nors tai yra svarbu, esmė yra kitur. Iš esmės, streso valdymas – tai tam tikra pasaulėžiūra ir gyvenimo būdas [1].

Štai jums mano sukurtas testas, kuriuo galite įsivertinti, ar gyvenate taip, kad apsaugotumėte save nuo žalingo streso poveikio.


Žemiau yra 5 teiginiai. Atsakykite į kiekvieną taip arba ne:


1. Dažniausiai, kai užsiimu kokia nors veikla (pvz., bendrauju su kolega, klausau prezentacijos), stengiuosi 100 procentų susitelkti į tai, ką darau, ir nesiblaškyti.


2. Kai į galvą šauna kokia nors mintis (ypač nemaloni), dažniausiai savęs klausiu, kiek ši mintis iš tiesų apibūdina išgyvenamą situaciją.


3. Dažniausiai kito žmogaus klausausi taip pat įdėmiai, kaip klausyčiausi savo minčių, kai mintyse sprendžiu kokią nors problemą.


4. Kiekvieną dieną skiriu bent 5 min. savo kvėpavimo ir kūno potyrių nevertinančiam stebėjimui.


5. Kai savęs klausiu, kas man gyvenime teikia prasmę, ilgai negalvojęs galiu įvardyti keletą prasmės šaltinių.


Jeigu bent į 3 teiginius atsakėte TAIP, reiškia, jūs gyvenate taip, kad patirtumėte mažiau streso gyvenime. O jeigu stresas ir kyla, jūs suprantate ir priimate jo vietą gyvenime.


Jeigu bent į 3 teiginius atsakėte NE, reiškia, rizikuojate savo gyvenime patirti daugiau streso nei įprastai. Net jeigu ir gebate dorotis su stresu momentiniu būdu, tikėtina, kad patiriate stresą dažniau nei norėtumėte.


Taigi, kaip matote, gebėti dorotis su stresu reikia ne tik taikant įvairias intervencijas, bet ir prevenciškai, t. y., gyvenant savo gyvenimą taip, kad stresas būtų viso labo viena iš aibės patirčių, kurias išgyvenate, o ne gyvenimo pagrindas.


O kaip galvojate jūs? Kokią vietą stresas užima jūsų darbe ir asmeniniame gyvenime?

 

[1] McKeown, G. (2015, August 11). Reduce Your Stress in Two Minutes a Day. Harvard Business Review. https://hbr.org/2013/11/reduce-your-stress-in-two-minutes-a-day

Comments


bottom of page