top of page
  • Writer's picturePovilas Godliauskas

Mentorystė - dovana mentoriui, o ne ugdytiniui

Atnaujinta: 2023-04-01

Mentorystė – tai dovana, kurią mums (mentoriams) suteikia ugdytiniai, o ne atvirkščiai. Dalinuosi, kodėl!


1️⃣ Mentorius mokosi daugiausiai iš ugdytinių


Matome nemažai žmonių, kurie turi beprotiškai daug vertingos patirties ir noro dalintis. O kaip su mentoriaus profesionalumu?


Lietuvoje pažįstu tik keletą mentorių, kurie galėtų pasigirti ne tik gilia savo srities patirtimi ir žiniomis, bet ir tarptautine EMCC Global akreditacija ar akademiniu išsilavinimu, pagrindžiančiais mentoriaus profesionalumą.


Į galvą ateina kolegos ir mentorystės profai Sonata Kucin - Mentoring Culture Expert, Saulius Alksnis bei Tomas Misiukonis.


Klausiate, o kam reikia to profesionalumo? Juk daugelis didžių mentorių yra asmenybės iš savęs! Kaip sakoma, užtenka pabūti su mentoriumi toje pačioje patalpoje ir pokyčiai vyksta savaime...


Ne, reikia. Pirmiausia, kad nepakenktume. Antra, kad gebėtume užmegzti tvirtą santykį. Trečia, kad gebėtume sukurti ugdytiniams saugią, bet ir kažkiek nepatogią aplinką augti. 🚀


2️⃣ Mentorius klysta ugdytinio sąskaita


Natūralu, kad pjauname grybą visi: tiek mentorystės profesionalai, tiek mėgėjai. Tiesa, profesionalai „pjauna" 🍄 dažniau.


Na, bent jau profesionalui taip atrodo, nes studijų, savirefleksijos ir supervizijų dėka šiam lengviau atpažinti realias klaidas ir jos galimas pasekmes.


Tuo metu, kai trūksta nuoširdaus suvokimo, kaip atrodo geras ugdantis pokalbis, kyla didesnė pagunda pasidalinti atsakomybe, kai mentorystė nesigauna:

  • „žinokit, šis ugdytinis priešinasi pokyčiams“,

  • „na, turbūt nesutapo chemija“ arba

  • „supraskit, aš labai užimtas, manęs paprašė dalyvauti”.

Neslėpsiu, kad dalį frazių per 3 metus mentoriavimo esu ištaręs ir pats… 🙈


3️⃣ Mentorius auga daugiau negu ugdytinis


Nors įvairaus profilio mentorių per savo karjerą turėjau daug (nuo buvusių vadovų iki klientų), tikrais mentoriais galėčiau pavadinti pavienius žmones.


Mano akimis, tikras mentorius ugdytinį lydi kone visą karjerą, yra visada prieinamas ir pats yra atviras augimui. Ačiū Dainius Jakučionis už tai, kad esi toks mentorius!


Tuo metu mes, mentoriai, galime pasigirti gerokai didesniu kiekiu ugdytinių, reiškia, ir didesniu kiek progų paaugti: įtvirtinti sukauptas žinias, atpažinti savo pačių ribojančius įsitikinimus ir tapti dar išmintingesniais savo srities profesionalais. 💡


--


Taigi, džiaugiuosi, galėdamas naują sezoną pradėti dar viena proga oriai ir profesionaliai klysti bei mokytis kartu su būriu šaunių mentorių ir ugdytinių iš Women Go Tech.


© Organizatorių nuotr.


bottom of page